Jag och Tobias har precis gått upp på övervåningen i ett gammalt övergivet missionshus som blivit helt invaderat av duvor. Vi upptäcker här att de verkligen har använt toaletten som toalett!


Nya hus, gamla hus


Hösten 2007 reste jag och Tobias till Spanien i två veckor och bodde i min mammas och pappas sommarlägenhet vid havet i El Campello, utanför Alicante. Det blev en härlig semester med mycket bad och skratt, och trots att vi båda fick en släng av förkylning var det med tungt hjärta som vi återvände till Sverige igen.


Jag och Tobias poserar framför bergochdalbanan på Terra Mítica, ett av Spaniens största nöjesparker.
Vi gjorde två t-shirts med detta tryck efter resan. Vi poserade med Wallenberg på Arlanda flygplats och åkte nog därför fast i tullen. De blev nog dock lite besvikna...


Precis när vi var på väg genom tullen på Arlanda ringde min mobil. Det var från ett företag som hette Botnia Foto och de gjorde hembygdsböcker i Umetrakten. Jag hade skickat in en ansökan till dem innan resan och de hade ringt mig och "sonderat" mitt intresse, men jag hade inte väntat mig att jag skulle höra av dem så snabbt. De ville att jag skulle komma ner på arbetsintervju redan veckan därpå.

Tobias lovade att jag kunde bo hos honom tillsvidare om jag fick jobbet. Botnia Fotos personal var mycket positiva, och bara en dag efter intervjun ringde de och sade att tjänsten var min, om jag ville ha den.

Mina arbetsuppgifter var att åka runt i byar norr om Umeå. Där skulle jag knacka dörr på alla privata bostadshus (samt ta reda på information om offentliga byggnader som skolor och kyrkor) och intervjua familjerna som bodde där. De skulle givetvis också få tillfälle att själva beställa boken, men det var inget krav för att vara med. Jag insåg dock att tjänsten skulle komma att innebära en hel del bilkörande, och för att det skulle löna sig borde jag nog köpa en mer bränslesnål och pålitlig bil.

Tack vare min far hittade jag en Toyota Carina av årsmodell -95 som var till salu i Luleå. Den visade sig vara i mycket bra skick, och trots att den var av halvkombimodell drog den inte mer än cirka 0,6 liter bensin per mil. Jag packade bilen med precis så mycket som jag behövde och körde sedan mot Obbola.


Min praktiska bil, en Toyota Carina av 95 års modell. Tyvärr taget strax innan jag lackade om bakskärmarna.


Det blev en mycket rolig tid. Hembygdsboksjobbet kanske inte var så glamoröst alla gånger, och arbetsförhållandena var ofta kalla och stressiga, men jag trivdes jättebra i Obbola och hos Tobias.

Från när jag var liten har jag haft ett stort intresse av att utforska övergivna byggnader och miljöer. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad som driver mig, men främst är det nog en medfödd nyfikenhet och spänningen med att "återupptäcka" en gömd och glömd värld.

I folkmun kallas detta i dag för "Urban Exploration" eller "Urban Exploring". Det är något man inte bör ägna sig åt ensam, men då det visade sig att Tobias delade mitt intresse innebar det många utflykter till ödehus, broar och nedlagda fabriker.


Här har jag och Tobias byggt en repstege och tagit oss in i en öppen inspektionslucka i en bro. Kvällen till ära har vi spökat ut oss i lite svart kamouflagefärg. Jepp, vi är mästare på att förgylla vardagen.
Solnedgång vid ett övergivet sanatorium på hemlig ort. (Fler bilder kommer att läggas upp under "Urban Exploration" så småningom.)
Interiör från ett intilliggande hus vid Hällnäs Sanatorium i Västerbotten.