Den 30 april 1978 föddes jag på Bodens BB.


En fyrakilos dotter


Söndagen den 30 april 1978 klockan 19:17 föddes jag på Bodens BB som dotter och första barn till Gunnel Lundgren och Pedro Muñoz Perez. På grund av att jag råkar dela födelsedag med kungen så fick Bodens regemente för sig att smälla av en hejdundrande salut precis strax efter att jag tagit mitt första andetag. Onekligen upplevdes det ganska roande för ett par nyblivna föräldrar!


Mamma och jag i soffan efter dopet i Nederluleå kyrka vid midsommar 1979.


Min mor, Gunnel Maria Lundgren, föddes den 5 maj 1948 i Luleå. Hon var enda dottern till Inez och Ove Lundgren, båda födda 1921.
Hon utbildade sig till sjuksköterska och har sedan 1980-talet jobbat som skolsköterska vid ett antal grundskolor i Luleå.

Min far, Pedro Muñoz Perez, föddes den 28 oktober 1940 strax utanför byn Huetor Tajar, Granada, Spanien. Han var yngsta barnet av fem till Filomena och Pedro Muñoz Perez.


Mitt första möte med farmor och dessutom ett av mina tidigaste minnen. Jag är två år gammal. Kusin Ramon står i bakgrunden.


Under Francos styre var det inte lätt att tjäna sitt uppehälle i Spanien. Vid en öppen "audition" upptäcktes det att pappa hade talang för tjurfäktning och han blev senare en av 60-talets största tjurfäktare, känd under pseudonymen "Pedrin" ("Lill-Pedro") Muñoz.


Pappa på toppen av sin tjurfäktarkarriär.


Det är i dag svårt att tro att min far någonsin har ägnat sig åt sådana aktiviteter, med tanke på att han för det mesta är ganska sävlig och eftertänksam, men tjurfäktarkostymen (med tillhörande blodfläckar) hänger numera på en galge i hallen i villan i Gammelstad.

Tjurfäktare har allt som oftast en kort karriär och eftersom två av pappas bröder redan hade utvandrat till Sverige beslutade sig pappa för att följa efter. 1966 blev han svensk medborgare och började arbeta som frisör i Luleå.

Mina föräldrar träffades på en gemensam fest, och gick sedan och spanade på varandra i husets trappuppgång. Många turer till sopnedkastet blev det innan de slutligen blev ett par på riktigt...

1968 förlovade de sig i en port på Tunastigen i Luleå, och efter ett par år i en gemensam lägenhet beslutade de sig för att bygga hus i ett nytt bostadsområde i Gammelstad, Luleå.

Villan blev färdig 1974, och det var här som jag senare skulle växa upp.


Nej, krypa ut på det stickiga gräset var verkligen ingen hit! Villan i Gammelstad sommaren 1979.