Stallet sett genom ett vidvinkelobjektiv.


Stallbygge


1992 hade både jag och min bror "vuxit ur" lilla Beatrice, och vi blev tvungna att sälja henne. Nu hade vi bara en häst, och dessutom utmärkt skötarhjälp från Elin som också börjat rida. Vi hade lyckats få en stallplats åt Fasse i kyrkbyn i Gammelstad, men de dåvarande stallägarna planerade att avveckla stallet och vi började drömma om att bygga ett eget.

Huset i Gammelstad låg ju i ett centralt villaområde, och dess närhet var helt olämplig för någon form av hästverksamhet. Men då ingen av oss ville flytta, så letade vi efter en annan lösning. Jag och Elin gick upp till stadsarkitektens kontor, och med tillstånd från de som förvaltade kyrkans marker på motsatta sidan av Bodenvägen från vår dåvarande stallplats sett, fick vi grönt ljus för att uppföra en mobil stallbyggnad.


Chantis och Fasse stirrar in i vidvinkelobjektivet.


Bosse, Elins pappa, var platschef på Skanska i Luleå, och det skulle komma väl till pass. Genom honom fick vi köpa loss två arbetarbaracker som med viss golvförstärkning visade sig bli helt perfekta. Och jag och Elin visste verkligen vad vi ville ha. Ett fikarum, tre boxplatser, en så bred stallgång som möjligt och en höboda med loft. Vi skissade och pekade, och våra fäder spikade.

Men mycket av grovarbetet gjorde vi också själva. Vi hade fått löfte om att få koppla in el och vatten via det intilliggande äldreboendet, på villkoret att vi grävde ned ledningarna själva - en sträcka på cirka hundra meter. Många sena höstkvällar tillbringade jag och Elin i mörkret vid varandras sida, frenetiskt skyfflande jord. Min mamma berättade att det aldrig var svårt att hitta oss när de skulle komma och hämta oss vid läggdags. Det var bara att följa rökmolnet...

I april 1994 blev stallet slutligen färdigt, och efter en trombonfanfar och en högtidlig bandklippningsceremoni leddes Fasse för första gången in i sitt nya hem. En kort period senare flyttade också Elins foderhäst Chanteura ("Chantis") och shetlandsponnyn Molly in.

Vi hade nu ett visserligen väldigt litet men funktionellt stall och fick dessutom nyttja de omkringliggande ängarna - sammanlagt en dryg hektar - till sommarbete för de tre hästarna.


Pappa hämtar Fasse från vår stora grönbeteshage.