När katten själv får välja


Den okända historien bakom ett av Sveriges mest kända uttryck i modern tid


"När katten själv får välja."
Sedan uttrycket för första gången dök upp i en kattmatsreklam i mitten på 90-talet har det parafraserats åtskilliga gånger i alla möjliga sammanhang. Få känner dock till historien bakom frasen - och att den skapades av en kattallergiker.


Ulla Andersson i Södra Sunderbyn utanför Luleå är inom sin närmaste vänskapskrets känd för sina fyndiga sångtexter och dikter som brukar framföras vid högtidsdagar. När systern Mona fick syn på en lapp för en slogantävling för ett kattmatsbolag bad hon därför Ulla om hjälp med att komma på något passande.

Mona har älskat katter sedan barndomen men Ulla har alltid varit kraftigt allergisk mot dem. Ulla gick med på att skriva ihop en slogan åt Mona eftersom hon var övertygad att de som högst skulle hamna på andra plats - där priset var en weekendresa, som de båda skulle kunna utnyttja.

Men vi vet ju alla hur det gick. "När katten själv får välja" sopade bokstavligen banan, och uttrycket spred sig som en löpeld över Sverige. Ullas slogan kammade förstås hem förstapriset - en hel årsförbrukning av kattmat!

Naturligtvis var detta ett pris som kattallergikern Ulla inte fick någon som helst nytta av, och maten tillföll i stället systern Monas katter. Ulla har således inte fått ett öre för myntandet av vad som måste vara ett av Sveriges mest använda uttryck i modern tid.

När Ulla för några år sedan fyllde femtio fick hon av bekantskapskretsen ett telegram signerat "Monas katter". Texten löd:

Du säger att vi själva välja får!
Nu har vi käkat samma mat i flera år!

Nedtecknat av Anna Muñoz Lundgren (vars familj tillhör Ullas bekantskapskrets)